Γιάννης Τσαρούχης
Ἀπόσπασμα | Βιογραφία | Βιβλιογραφία Extract | Biography | Bibliography Auszug | Biographie | Bibliographie
ἀγνοοῦν τοὺς θησαυροὺς τῆς πατρίδας Γενικὰ οἱ Ἕλληνες εἶναι ἀγράμματοι καί ἀγνοοῦν τοὺς θησαυροὺς τῆς πατρίδας τους. Θὰ γίνουν θρῆσκοι ὅσο μορφώνονται. Ἀντίθετα μέ ἄλλους πού ὅσο μορφώνονται, παύουν νά εἶναι θρῆσκοι.
ὑπὲρ τοῦ πολυτονικοῦ συστήματος γραφῆς Ὅταν μεγάλοι λαοί, σὰν τοὺς Κινέζους, τοὺς Ἰάπωνες ἢ τοὺς Ἄραβες,
κρατᾶνε ὅλα τὰ ἱερογλυφικά τους ἐπὶ αἰῶνες, γιατί πρέπει ἄραγε ὁ μέσος Ἕλληνας νὰ βαριέται ποὺ ζεῖ καὶ νὰ μὴν κοπιάζει νὰ βάζει τὴν περισπωμένη;
Η ωριμότης

Τώρα που αρχίζω και γερνάω, συγκρίνω τις δυσκολίες της παιδικής μου ηλικίας, με τις δυσκολίες της γεροντικής ζωής, γενικά αρχίζω να βλέπω καθαρά τη φοβερή προσπάθεια του ανθρώπου να προσαρμοσθεί συνεχώς σε νέες καταστάσεις για τις οποίες όλοι δεν είναι πλασμένοι. Υπάρχουν παιδιά που με δυσανασχέτηση υποφέρουν την παιδική τους ηλικία, όντας ώριμοι άνδρες ήδη από πέντε χρονών, και τα ίδια αυτά παιδιά, όταν αρχίζουν να γερνάνε, βλέπουν με θυμό να τους αφαιρείται σιγά-σιγά κάτι τι που, από βρέφη, ήταν βέβαιοι πως θα τους ανήκει αιωνίως! Η ανδρική ωριμότης και μεστότης, ειδική για τους ανθρώπους της δράσεως. Μια ωριμότης πρόωρα αποχτημένη και κρατημένη με πείσμα όσο το δυνατόν πιο πολύ. Πολλοί μπαίνουν στην ωριμότητα πολύ νωρίς, αλλά και βγαίνουν από πολύ νωρίς, γινωμένοι, ειρηνικοί γέροι. Έχοντας ζήσει, έστω σε λίγο χρονικό διάστημα, αλλά τέλεια, την ωριμότητά τους. Υπάρχουν και παιδιά που είναι εξαιρετικά έξυπνα και πρόωρα, με βαθύτητα όση θέλετε, και ευαισθησία άλλη τόση, αλλά που αργούν πολύ να φτάσουν στην ωριμότητα. Τι δυστυχία η παιδική ηλικία γι’ αυτά τα παιδιά, και ακόμα μεγαλύτερη συμφορά η εφηβική τους ηλικία. Η ηλικία της ωριμότητος, όσο πλησιάζει χωρίς αυτοί να είναι προετοιμασμένοι, και καταλαβαίνοντας ότι θ΄αργήσουν να προετοιμαστούν, δεν είναι προσμονή καθαρή και αισιόδοξη, αλλά ένας τρόμος αβάσταχτος μιας άγνωστης καταστάσεως, που την περιμένουν με ταραχή, όπως άλλοι περιμένουν τα θάνατο απροετοίμαστοι.

Τα παιδιά αυτά φτάνουν στην ωριμότητα αργά, σε μια ωριμότητα απίστευτη, νεανική, ασυμβίβαστη με τη μεγάλη τους ηλικία, που συμπίπτει λόγω της ηλικίας τους με την προετοιμασία για το θάνατο.

Νομίζω, πως αυτά τα παιδιά τροφοδοτούν τις τέχνες και είναι αυτοί οι άνθρωποι που ονομάζουμε τραγικούς ή πνευματικούς, γιατί είναι υποχρεωμένοι να εκφράσουν εν πνεύματι μιαν ισορροπία, με μια μορφή τέχνης –ό,τι η ανωμαλία της ζωής τους δεν τους επιτρέπει να πραγματοποιήσουν στην πράξη.

Πηγή: Γιάννης Τσαρούχης, Αγαθόν το Εξομολογείσθαι,
Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 1986, σελ. 125-126

Η ισορροπία,
η πειθαρχία και η βαθύτης

Δουλεύοντας με την ζωγραφική, έμαθα πράγματα της ζωής, και ζώντας, διδάχτηκα πολλά για την ζωγραφική – ανακάλυψα την ηδονή της ισορροπίας, που δεν είναι ούτε φόβος, ούτε δειλία, αλλά ένστικτο ζωής. Κατάλαβα ότι όλα δεν είναι δυνατά, ούτε σπουδαίο πράγμα το να τα κάνεις, και πως η ισορροπία και η πειθαρχία, είναι πολλές φορές δείγμα αληθινής αξίας – πολύ περισσότερο από το νταϊλίκι, που είναι ένα πράγμα φυσικό ασφαλώς, αλλά και πολύ εύκολο. Κατάλαβα πως ένα σωρό φυσικά πράγματα, είναι τα πιο παρά φύσιν, κι ο σεβασμός της φύσεως, αν τέτοιο πράγμα πρέπει να υπάρχει, θάπρεπε να μας οδηγεί σε τυφλές πειθαρχίες –σε λιγότερο κριτική, και περισσότερο ζωή- τυφλή. Η βαθύτης μέχρι ένα βαθμό έχει τη σημασία της, μα δεν είναι ευτύχημα να το παρακάνουμε. Χρειάζεται κι εκεί «μέτρο» και «περιορισμένη δόση». Η μεγάλη βαθύτης είναι στο τέλος ένας λάκκος μέσα στον οποίο πέφτεις. Πόσο πρέπει να υπέφερε ο Φρειδερίκος Νίτσε όταν έγραφε: «Οι Έλληνες έγιναν επιπόλαιοι απ΄ την πολλή βαθύτητα»!

Πηγή: Γιάννης Τσαρούχης, Αγαθόν το Εξομολογείσθαι,
Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 1986, σελ. 130-131.

Το νέον
Τὸ Ἑλληνικὸν Ἵδρυμα ΝΓΠ καὶ Συστημικῶν Λύσεων καὶ τὸ λογότυπό του εἶναι κατοχυρωμένα σήματα ὑπηρεσιῶν τοῦ Ἑλληνικοῦ Ἱδρύματος ΝΓΠ καὶ Συστημικῶν Λύσεων [Hellenic/Greek Institute for NLP and Systemic Solutuions]. Ἀπαγορεύεται ἡ δίχως ἄδεια ἀναπαραγωγὴ αὐτῆς τῆς σελίδας καὶ τοῦ περιεχομένου της. This page, and all contents, are Copyright © by Stylianos P. Paulides, Athens, Greece.
© 1997- Ἑλληνικὸν Ἳδρυμα ΝΓΠ καὶ Συστημικῶν Λύσεων.
| Ἐπικοινωνία | Περιεχόμενα | Πρόγραμμα | Σελίδα Ὑποδοχῆς| Ὂπισθεν |