Λινέτα Μαυρογένη
Δημοτικός Σύμβουλος ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ

Η εμπειρία από ένα WORKSHOP για Συστημικές Λύσεις, νομίζω δεν περιγράφεται, δεν μεταδίδεται, ούτε με πολύωρες συζητήσεις, ούτε με πολυσέλιδα κείμενα. Πολύ απλά, υπάρχει η ευκαιρία για τον καθένα, να το βιώσει.

Θα δει, θ’ ακούσει, θα νιώσει κάτι εντελώς καινούργιο, πρωτόγνωρο, συναρπαστικό, συγκλονιστικό. Μια απ’ τις πιο δυνατές εμπειρίες στη ζωή του.

΄Ισως για πρώτη φορά έρθει σ’ επαφή με τον εαυτό του, και μ’ άλλους ανθρώπους σε βάθος που δεν είχε ξανασυμβεί. Θα νιώσει και θα εκφράσει συναισθήματα που δεν είχε καν υποπτευθεί την ύπαρξή τους.

Ίσως δει τον εαυτό του όπως ποτέ πριν.Ίσως αρχίσει να τον κατανοεί, να τον υπολογίζει, να τον αγαπάει. να τον φροντίζει. Ίσως αρχίσει να τον ρωτάει: Τι θέλεις; Τι σου αρέσει; Τι προτιμάς: Τι σε διασκεδάζει; Τι θα σε ξεκουράζει; Τι θα σου έδινε χαρά;

Έχω πάρει μέρος έξι φορές σε WORKSHOP για Συστημικές Λύσεις με συντονιστή τον κ. Στέλιο Παυλίδη. Έχω παρακολουθήσει κι άλλους συντονιστές. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που είχα συναντήσει πρώτα το κ. Στέλιο Παυλίδη.

Γιατί μπορεί κάποιος να αυτοπαρουσιάζεται όπως αυτός νομίζει ή όπως θα ήθελε να είναι. Να διαφημίζει ότι χρησιμοποιεί την τάδε μέθοδο. Αλλά, εκτός από το γεγονός ότι ένα εργαλείο-τεχνική μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο, έχει πολύ μεγάλη σημασία, καθοριστική σημασία θά 'λεγα, από ποιον, πού, πότε και πώς εφαρμόζεται.

Γιατί εδώ βέβαια δε μιλάμε για τεχνικές κηπουρικής αλλά για εργαλεία πολύ ευαίσθητα που αγγίζουν την ψυχή των ανθρώπων.

Θα μπορούσα να αναφέρω 100 λόγους για τους οποίους θα έπρεπε κάποιος (δηλαδή όλοι μας) να πάει σ΄ ένα WORKSHOP για Συστημικές Λύσεις. Θα περιοριστώ όμως σε λίγες προτάσεις μιας κια δε γράφω μυθιστόρημα.

Ο καθένας από εμάς μπορεί να έχει διαφορετικά θέματα που τον απασχολούν. Ο πυρήνας είναι κοινός όμως. Οι εντάσεις- συγκρούσεις που υπάρχουν μέσα μας και εκδηλώνονται με κλείσιμο, εσωστρέφεια, έλλειψη επικοινωνίας με τους γύρω μας, τελικά αίσθημα μοναξιάς. Είναι φορές που έχουμε μια συμπεριφορά που δεν μας αρέσει απέναντι στον εαυτό μας και στους άλλους, αλλά δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε τι ακριβώς είναι αυτό που δεν μας αρέσει. Άλλες φορές πάλι, μπορεί να καταλογίζουμε προθέσεις κια να αποδίδουμε ευθύνες, χωρίς να μπορούμε να δούμε και να συνειδητοποιήσουμε και τις δικές μας προθέσεις και συμπεριφορές.

Λύνοντας τέτοια ζητήματα, θα βλέπουμε να αλλάζει η καθμερινότητά μας, οι σχέσεις μας, η ζωή μας. Θα μου πείτε αυτό είναι όλο; Όχι, αλλά είπαμε δε γράφουμε μυθιστόρημα

Τώρα πια, με δυο χρονών εμπειρία και έξι συμμετοχές σε WORKSHOP για Συστημικές Λύσεις, πιστεύω ότι όχι μόνον είναι χρήσιμο για όλους, αλλά είναι ζωτικής σημασίας, ανεξάρτητα από ηλικία, μόρφωση, πτυχία, βιβλία, οικονομική επιφάνεια, υψηλό I.Q. Ακόμα και πάρα τα ψαξίματα που πιθανώς έχουμε κάνει σε δρόμους αυτογνωσίας αυτοανάλυσης ψυχανάλυσης κ.λ.π.

Θα σκεφτεί εύλογα κάποιος τι είναι αυτό το τόσο διαφορετικό που συμβαίνει μ΄ αυτή τη Συστημική Προσέγγιση και πρόταση λύσης; Πιστεύω πως είναι, γιατί συμβαίνει κάτι που το βιώνεις. Το βλέπεις με τα μάτια σου, το νιώθεις στο σώμα σου.

Και δεν κατεβαίνει όπως στην Αρχαία Τραγωδία κανένας "από μηχανής θεός" να φέρει τη λύση, αλλά τη βλέπεις και βλέπεις πολύ καθαρά τι μπορείς ΕΣΥ να κάνεις για αυτό. ΑΜΕΣΑ, ΤΩΡΑ. Και είναι κάτι που δεν το ξεχνάς με τις μέρες όπως ένα βιβλίο που διαβάζεις, αντίθετα εδραιώνεται, ριζώνει και αποδίδει καρπούς.

Τὸ Ἑλληνικὸν Ἵδρυμα ΝΓΠ καὶ Συστημικῶν Λύσεων καὶ τὸ λογότυπό του εἶναι κατοχυρωμένα σήματα ὑπηρεσιῶν τοῦ Ἑλληνικοῦ Ἱδρύματος ΝΓΠ καὶ Συστημικῶν Λύσεων [Hellenic/Greek Institute for NLP and Systemic Solutuions]. Ἀπαγορεύεται ἡ δίχως ἄδεια ἀναπαραγωγὴ αὐτῆς τῆς σελίδας καὶ τοῦ περιεχομένου της. This page, and all contents, are Copyright © by Stylianos P. Paulides, Athens, Greece.
© 1997- Ἑλληνικὸν Ἳδρυμα ΝΓΠ καὶ Συστημικῶν Λύσεων.
| Ἐπικοινωνία | Περιεχόμενα | Πρόγραμμα | Σελίδα Ὑποδοχῆς| Ὂπισθεν |